Säsongavslutningen 2022

l

skriven av Kaj Holmbäck

nov 2, 2022

Under svenska veckan den 2 november 2022 hade Gamlakarleby fågel- och naturvänner säsongavslutning i stadsbiblioteket. Vi inledde med fotoutställningens vernissage där ungdomarna Sofia Björk, Erik Vidjeskog, Benjamin Björk och Tobias Björk visade upp sina naturfoton. Utställningen finns på stadsbiblioteket under november månad 2022. 

Till avslutningen hade vi bjudit in den morgontrötte fågelskådaren Lars Sund. Lars berättade om sin fågelskådarhobby och iakttagelser. Vi kunde nicka instämmande till Lars analys om fågelskådandets utmaningar med ”trutträsket”, dvs identifiera ettåriga måsfåglar i vinterdräkt. Men vi kunde också nicka instämmande till Lars iakttagelser om ändringar i antal med olika arter och arternas individuella egenskaper.

Förutom fågelarter gav Lars en inblick i fågelskådarkulturen och fågelskådandet hälsosamma effekter, särskilt i en tid med distansarbete och behov av att ”spola skallen” från arbetsärenden till något angenämare som tex fågelskådning.

Evenemanget var välbesökt och Hongellsalen med sina 50 platser var fylld så när som på ett par platser.

I verksamheten har vi nu en tid av ”lågsäsong” för att sedan starta upp igen efter årskiftet. Även om vi haft en säsongavslutning finns det en hel del intressant att skåda i naturen. De som redan startat fågelutfordringen har en hel del liv och rörelse vid sina fågelbräden då särskilt mesarna gömmer frön till vintern i små sprickor och vrån. Fågelbräden i Karleby har haft besök av olika intressanta arter som Stenknäck, Steglits, Gråspett och andra mer vanliga arter.

Tack till alla medlemmar för deltagandet i föreningensaktiviteter i år. Det sporrar styrelsen till att hålla igång aktitiviteterna och hitta på nya saker som vi kan göra.

Relaterade inlägg

GFN Fotoutställning 2024
GFN Fotoutställning 2024

GFN ordnar en fotoutställning på stadshuset i Karleby under hösten. Vernissage ordnas i september. Övergripande temat för utställningen är ”Naturen genom en lins”. Vi bjuder in våra medlemmar till att ställa ut sina foton på utställningen. Vi har ett begränsat antal...

Tornens kamp 4 maj 2024
Tornens kamp 4 maj 2024

Lördagen den 4 maj ordnade BirdLife tävlingen Tornens kamp. GFN deltog genom att bemanna Norrby fågeltorn. Tävlingen genomfördes i soligt väder men med en hård kall nordlig vind, som gjorde det svårt att höra några fågelläten.Resultatet blev något anspråkslösa 69...

Första maj i Skrapellekto 2024
Första maj i Skrapellekto 2024

Första maj hade vi den traditionella och välbesökta Skrapellektoutfärden. Peter Sandbacka guidade i det strålande vårvädret. Tibasten och bombmurklan är typarter i området. Tibasten var lite sen i sin blomning men av bombmurklorna hittades präktiga exemplar. Dagen var...