Säsongavslutningen 2022

l

skriven av Kaj Holmbäck

nov 2, 2022

Under svenska veckan den 2 november 2022 hade Gamlakarleby fågel- och naturvänner säsongavslutning i stadsbiblioteket. Vi inledde med fotoutställningens vernissage där ungdomarna Sofia Björk, Erik Vidjeskog, Benjamin Björk och Tobias Björk visade upp sina naturfoton. Utställningen finns på stadsbiblioteket under november månad 2022. 

Till avslutningen hade vi bjudit in den morgontrötte fågelskådaren Lars Sund. Lars berättade om sin fågelskådarhobby och iakttagelser. Vi kunde nicka instämmande till Lars analys om fågelskådandets utmaningar med ”trutträsket”, dvs identifiera ettåriga måsfåglar i vinterdräkt. Men vi kunde också nicka instämmande till Lars iakttagelser om ändringar i antal med olika arter och arternas individuella egenskaper.

Förutom fågelarter gav Lars en inblick i fågelskådarkulturen och fågelskådandet hälsosamma effekter, särskilt i en tid med distansarbete och behov av att ”spola skallen” från arbetsärenden till något angenämare som tex fågelskådning.

Evenemanget var välbesökt och Hongellsalen med sina 50 platser var fylld så när som på ett par platser.

I verksamheten har vi nu en tid av ”lågsäsong” för att sedan starta upp igen efter årskiftet. Även om vi haft en säsongavslutning finns det en hel del intressant att skåda i naturen. De som redan startat fågelutfordringen har en hel del liv och rörelse vid sina fågelbräden då särskilt mesarna gömmer frön till vintern i små sprickor och vrån. Fågelbräden i Karleby har haft besök av olika intressanta arter som Stenknäck, Steglits, Gråspett och andra mer vanliga arter.

Tack till alla medlemmar för deltagandet i föreningensaktiviteter i år. Det sporrar styrelsen till att hålla igång aktitiviteterna och hitta på nya saker som vi kan göra.

Relaterade inlägg

Framgång i fototävlingen 2023
Framgång i fototävlingen 2023

Våra naturfotografer visade framfötterna i den finlandssvenska fototävlingen i år. I naturfotoklassen fick Erik Vidjeskog och Benny West var sitt hedersomnämnande. På andra plats kom Linda Granér och slutligen var vinnaren i naturfotoklassen Benny West! Grattis! Man...

Säsongavslutningen den 8 november 2023
Säsongavslutningen den 8 november 2023

Säsongavslutningen inleddes med fotoutställningens vernissage. Fotoutställningen fick beröm för att ha en mycket hög nivå med mångsidiga bilder.I Hongellsalen uppträdde Martin Ahlskog med musik till Dan Anderssons dikter. Musiken sammanlänkade väl Martins upplevelser...