Säsongavslutningen 2022

l

skriven av Kaj Holmbäck

nov 2, 2022

Under svenska veckan den 2 november 2022 hade Gamlakarleby fågel- och naturvänner säsongavslutning i stadsbiblioteket. Vi inledde med fotoutställningens vernissage där ungdomarna Sofia Björk, Erik Vidjeskog, Benjamin Björk och Tobias Björk visade upp sina naturfoton. Utställningen finns på stadsbiblioteket under november månad 2022. 

Till avslutningen hade vi bjudit in den morgontrötte fågelskådaren Lars Sund. Lars berättade om sin fågelskådarhobby och iakttagelser. Vi kunde nicka instämmande till Lars analys om fågelskådandets utmaningar med ”trutträsket”, dvs identifiera ettåriga måsfåglar i vinterdräkt. Men vi kunde också nicka instämmande till Lars iakttagelser om ändringar i antal med olika arter och arternas individuella egenskaper.

Förutom fågelarter gav Lars en inblick i fågelskådarkulturen och fågelskådandet hälsosamma effekter, särskilt i en tid med distansarbete och behov av att ”spola skallen” från arbetsärenden till något angenämare som tex fågelskådning.

Evenemanget var välbesökt och Hongellsalen med sina 50 platser var fylld så när som på ett par platser.

I verksamheten har vi nu en tid av ”lågsäsong” för att sedan starta upp igen efter årskiftet. Även om vi haft en säsongavslutning finns det en hel del intressant att skåda i naturen. De som redan startat fågelutfordringen har en hel del liv och rörelse vid sina fågelbräden då särskilt mesarna gömmer frön till vintern i små sprickor och vrån. Fågelbräden i Karleby har haft besök av olika intressanta arter som Stenknäck, Steglits, Gråspett och andra mer vanliga arter.

Tack till alla medlemmar för deltagandet i föreningensaktiviteter i år. Det sporrar styrelsen till att hålla igång aktitiviteterna och hitta på nya saker som vi kan göra.

Relaterade inlägg

Fågelskådardag lördagen den 20 april 2024
Fågelskådardag lördagen den 20 april 2024

Fågelskådardagen är ett samarbete mellan Ostrobothnia Australis, Oravaisnejdens natur, Jakobstadsnejdens natur och BirdLife Mellersta Österbotten. Under lördagen den 20 april mellan kl. 8-12 är bra fågelskådarplatser från Vasa i söder till Kalajoki i norr bemannade. I...

Upplev Limingovikens fågelliv söndagen den 28 april 2024
Upplev Limingovikens fågelliv söndagen den 28 april 2024

Gamlakarleby fågel- och naturvänner ordnar ett besök till Limgoviken söndagen den 28 april 2024 Start: kl. 8.00 från Donnerska skolan, Hälsovägen 1, KarlebyTillbaka: c kl. 19 Pris: 20 € medlemmar (Medlemmar som är under 20 år åker gratis) 75 € för de som inte är...

Utfärd till Skrapellekto den 1 maj 2024
Utfärd till Skrapellekto den 1 maj 2024

Den traditionella 1 majutfärden görs i år igen under ledning av Peter Sandbacka. Gemensam samling på Andelsbankens gård i Nedervetil kl. 08.00. Adressen är Murickvägen 5. Skrapellektoutfärden 2023